Aktivizm ile art (sanat) sözcüklerinin dilsel bir karışımı yoluyla oluşturulmuş olan “artivizm” terimi toplumsal ve/veya politik değişim/dönüşüme yönelik güçlü bir inancı ve mücadelesi olan bir bireyin (veya böyle bir yakınlık içerisinde birlikte çalışan bireylerin) sanatsal olanakları söz konusu amaçlar uğruna (özellikle baskı, sömürü, adaletsizlik ve hak ihlallerine karşı) kullanacak biçimde yaratıcı çalışmalar üretmesi olarak tanımlanabilir. Vegan artivizm ise artivizmin vegan amaçlarla icra edilmesine karşılık gelen görece yeni bir terim.

Vegan artivist yaklaşım ve işlerin hayvan özgürlüğü adına farkındalık ve etki yaratmaya yönelik yapılan eğitim ve iletişim çalışmalarının temel bileşenlerinden biri olarak veganlığın gerçekleştirilmesi, yaygınlaştırılması ve ilerletilmesinde önemli bir rolü olduğu düşüncesindeyiz.

Sanatın duygusal bakımdan mesafe kaldırıcı, çarpıcı/sarsıcı bakış açıları sunan ve yapıtı alımlayan kişide derin izler bırakabilen doğası ve herhangi bir mesele veya olayı hem daha bütünsel olarak hem de kendi biricik tekilliğinde anlamayı kolaylaştırabilen işlevsel özellikleriyle vegan kültürdeki konumunun çok daha fazla desteklenmesi gerektiğine şüphe yok.

Bu anlayış doğrultusunda vegan artivist işlerin tanıtılmasında etkin bir rol oynamamız gerektiği inancıyla serimizin bu 3. paylaşımında Semih Özkarakaş‘ın çalışmalarına yer veriyoruz.

Semih Özkarakaş’a ait 5 çalışma:

Önceki İçerikHıncal Uluç’un Sabah Gazetesi’nde yayımlanan 25.12.2019 tarihli köşe yazısına cevaben – #SıfırAtlıFayton!
Sonraki İçerik#YaşamNöbeti Dayanışma Çağrısı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.