2016’da futbolculuk kariyerini sonlandıran 36 yaşındaki Jenas, TV futbol yorumculuğu yaparak futbol dünyasıyla olan yakınlığını ilerletirken veganlığın ve bitki bazlı beslenme biçimlerinin futbolda gitgide yaygınlaştığını gözlemlediğini ifade ediyor.

Son yıllarda başka pek çok spor dalından elit atletlerin (Lewis Hamilton, Novak Djokovic, Morgan Mitchell, Dotsie Bausch, Massimo Brunaccioni, Nimai Delgado, Kendrick Farris, Ünsal Arık…) vegan olarak büyük başarılar elde etmelerinden sonra söz konusu belgeselde bu kez veganlığın futbolla olan ilişkisi incelenmiş.

Belgesele göre, diğer sporlarda olduğu gibi futbolda da bitki bazlı beslenmenin ana sebepleri şu iki avantaja dayanıyor: 1- Performans artışı; 2- Hızlı iyileşme ve dinlenme/toparlanma (kendine gelme).

Etik-veganlara rastlanabilse de hem etik hem de sağlık/performans kaygıları temelinde vegan olan sporcu sayısı bir hayli fazla.

Jenas’ın görüştüğü futbolculardan özellikle Héctor Bellerín ve Sebastián Pérez bitki bazlı beslenmeyle yakaladıkları faydaları överken belgeselde vegan futbolcu Chris Smalling’e de yer verildi.

Futbolun birleştirici gücü ve geniş kitleler üzerinde yarattığı etki olanakları sebebiyle futbolda bitki bazlı beslenme tercihlerinin ve veganizmin yükselişi veganlığın yaygınlaşması açısından umut verici olarak değerlendirilmekte.

Yararlanılan kaynak:
https://www.veganfoodandliving.com/vegan-diet/fitness/jermaine-jenas-explores-the-rise-of-veganism-in-football-in-a-new-bbc-documentary/

Önceki İçerikVegan artivizm zamanı – 2
Sonraki İçerikVegan kahveler neden süt içerenlerden daha ucuz değil?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.