Ciddi eksiklerine rağmen yasaların hayvan hakları bağlamında geliştirilmesi anlamında 25 Kasım 2019 tarihinin çok önemli bir kazanım olarak anılacağı ifade ediliyor.

Yasayı önemli kılan ne?

Yeni yasayla hayvanlara eziyet etmek 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılabilecek. Bunun yanı sıra, hayvanlara işkence edilen videoları -habercilik dışı amaçlarla- çekmek ve bu videoları yayımlamak da hayvanlara yönelik zulüm yasağı yasası kapsamında cezalandırılacak.

Ayrıca, “Hayvanlara Yönelik Zulüm ve İşkenceyi Önleme” adlı bu yasa federal bir özelliğe sahip olması sayesinde ABD’deki tüm eyaletlerde geçerli olacağı gibi eyalet yasalarından çeşitli sebeplerle muaf tutulan bölge, farklı eyalet yargılamaları ve özel tanımlı alanları da (hava alanları ve askeri üsler gibi) kapsamakta. Yasa bu yıl çift-parti desteğiyle geçmiş ancak yürürlüğe girebilmesi için Trump’ın imza onayı beklenmekteydi.

Yasanın eksikleri neler?

Söz konusu yasa kasıtlı olarak boğma, yakma, delme, tecavüz, eziyet edici nitelikte vurma ve benzeri şekilde vücut bütünlüğüne ciddi ölçüde zarar veren tüm şiddet formlarını cezalandırmakla birlikte, şu istisnaları getirmekte: “Gıda” amaçlı kıyım, avcılık gibi “aktiviteler”, balıkçılık, medikal ve bilimsel araştırma, veterinerlik ve çiftçiliğe ait mevcut yasal düzenlemelerle izin verilmekte olan uygulamalar ve insan yaşamı veya malını korumak için zorunlu olarak alınan aksiyonlar.

Vegan yorumumuz

Yasanın bundan sonraki çeşitli vakalarda sağlayacağı somut hayvan hakları kazanımlarını değerli görmekle ve gereken daha ileri adımların atılacağı yolu kısaltmış olması gibi bir işlevi yerine getirmesini önemsemekle birlikte, Vegan Derneği olarak hayvan hakları ve özgürlüğü anlayış ve beklentilerimiz gereği söz konusu istisnaları kabul edilemez bulduğumuzu ve maalesef dünyanın her yerinde farklı ölçülerde olduğu gibi hukuk alanında da türcülüğün hakimiyetini üzülerek izlediğimizi (türcülük-karşıtı mücadelelerde küresel olarak katedilmesi gereken çok aşama olduğunu hatırlatarak) belirtmek isteriz.

Yararlanılan kaynak:
https://www.washingtonpost.com/science/2019/11/25/most-animal-cruelty-isnt-federal-crime-that-changes-monday-when-bipartisan-bill-becomes-law/

Önceki İçerikEkonomik verilerden çıkan sonuç çok net: #VeganOl! (yeni çalışma)
Sonraki İçerikDünyanın en vegan şehirleri (2019 listesi)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.