Özellikle protein ihtiyacımızı karşılama gerekçesiyle insan sağlığı açısından meşru gösterilmeye çalışılan, hayvanları sömürerek ve onlara zulmederek ekolojik sorunlara neden olunan et ve süt ürünleri üretimi yerine Air Protein adında Kaliforniya merkezli bir start-up yüksek kalitede protein üretmenin sürdürülebilir bir biçimini hayata geçirmekte: Mikroorganizmaları beslemek için CO2 (karbondioksit) kullanarak “ete” alternatif olarak ihtiyaç duyulan protein ürünlerini sürdürülebilir bir sistemle üretebiliyor.

Özetle sadece havadan elde edilen materyaller aracılığıyla “hayvanlardan elde edilmekte olanlarla aynı besin profiline sahip protein” sağlanabilmekte.

Şirket “hava-bazlı et” ürünlerinin ilk prototiplerini geçen hafta tanıttı. Bu ürünün arkasındaki teknolojinin kökeni 1960’larda NASA’nın keşfettiği bir fikre kadar uzanıyor: Astronotların uzun süre uzayda kalırken sağlıklı beslenmesinin en uygulanabilir yolu olarak nefes alıp verirken ortaya çıkan mikroorganizmaların kullanılmasıyla çıkan karbondioksitin gıdaya dönüştürülmesi fikri bulunmuş. Bahse konu yöntem Dünya üzerinde fermantasyon tanklarının içinde benzer bir işlem gerçekleştirilerek gıdanın çevresel ayak izini radikal bir biçimde iyileştirmeye yardımcı olabilecek.

Air Protein kendisinin daha da geliştirmiş olduğu bu teknolojiye -yoğurt yapmaya benzeterek- “probiyotik bir üretim süreci” diyor. Bu süreçle bir fermentör içerisinde ürettiği ürünlerin yaklaşık %80’i protein. Amino asit profili de kırmızı “et” ve diğer hayvan bazlı proteinlerden eksik olmadığı gibi yeterli miktarda B12 vitamini dahil pek çok yararlı vitamin ve mineral de bu şekilde üretilen ürünlerde mevcut. Ayrıca, hayvansal proteinlerin aksine, herhangi bir antibiyotik ve hormon da içermiyor ve sonuç olarak tüm süreçleri yenilenebilir enerji modelinde işlemiş oluyor.

İşlemde kullanılan karbondioksit gazının atmosferden çekilerek iklim değişikliğiyle mücadele için tasarlanmış doğrudan hava yakalama tesislerinden gelebileceği de belirtilmekte.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre şirket şu anda “pazara sunulacak olan ilk gıdayı” araştırıyor ve önümüzdeki yıl ürün yelpazesiyle ilgili duyurular yapmayı planlamakta.

Yararlanılan kaynaklar:
https://www.airprotein.com/
https://www.fastcompany.com/90428522/the-newest-fake-meat-is-made-from-thin-air
https://www.theguardian.com/food/shortcuts/2019/nov/13/the-vegan-revolution-why-the-latest-meat-is-made-entirely-from-thin-air

Önceki İçerik2019 Doğa Fotoğrafçılığı Ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki İçerikBugün Dünya Felsefe Günü! #SeninVeganSorunNe?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.