İlk kez 24 Eylül 2019’da yayımlanan “Legends of Change: The unstoppable rise of veganism” (Değişimin Efsaneleri: Veganizmin Durdurulamaz Yükselişi) adlı kitap, veganizmin yükselişinde kadınların çeşitli, benzersiz ve çok güçlü etkileri olduğunu çarpıcı gerçek yaşam öyküleriyle ve ilginç kişisel ayrıntılara inerek göstermekle kalmıyor, vegan olmayanlarla veganlığı pozitif bir tarzda iletişmek gibi bir misyon da edinmiş görünüyor.

Doktorlardan beslenme uzmanlarına, Olimpiyat sporcularından kronik hastalıklarla mücadele eden kadınlara kadar, “Legends of Change” 85’ten fazla birinci elden anlatılan gerçek yaşam hikayesinin, veganlık sürecinde yardımcı olabilecek alışkanlıkların ve önerilerin bir derlemesi. Kitaptaki tüm bu paylaşım, bilgi ve öneriler direkt olarak ve sadece kadınlar tarafından sağlanmış.

Bitki bazlı beslenmeyle ilgili konular başta olmak üzere vegan yaşam tarzına geçişte neler yaşandığı birbirinden oldukça farklı hayatları olan kadınların çok kişisel detayları verilerek tam olarak yaşandığı haliyle yansıtılmaya çalışılmış ve böylece hem ilham verici hem de sürecin görünüşteki/olası “zorluklarına” ilişkin ortaklaşma ve dayanışma hissi veren ve pratik çözümler sunan bir derlemeye kavuşulmuş. Kitap bu yönüyle vegan olmak isteyip de bazı tereddütleri bulunan bireylere de hitap ediyor.

Rebecca Frith yukarıda bahsedilen yaşam öykülerini derleyici anlatımının yanı sıra veganlığın ve bitki bazlı yaşam tarzının insanlar, hayvanlar ve çevre üzerindeki olumlu etkilerini de küresel bir ölçekte ve kapsamlı bilimsel araştırmalardan yararlanarak ele almış.

Frith kitabının zamanlamasıyla ilgili sorulan bir soruyu yanıtlarken 2019’un veganlığın anaakımlaşma fırsatına önemli ölçüde yaklaştığı bir yıl olduğu ve pazar araştırmacılarının vegan olma eğilimlerindeki bu ciddi yükselişe etki eden üç ana faktör belirlediğinden bahsediyor: Hayvan hakları duyarlılığı, çevresel kaygılar ve kişisel sağlık amaçları.

Değişimin efsanelerine -en iyi örnek iddiasıyla değilse de- birkaç hakiki örnek olarak seçilen söz konusu kadınların vegan değişim kapasite ve yolculukları ile çevrelerine bu anlamda nasıl nüfuz edebildikleri en çok bu üç (hayvanlar, çevre, sağlık) kilit motivasyon üzerinden anlatılmakta.

Şefkatli bir yaşam tarzının kendine has güzellikleriyle birlikte veganlık sayesinde çeşitli hastalıklardan şaşırtıcı derecede harika iyileşme durumları ve/veya bu hastalıklardan kalan olumsuz etkilerin bütünüyle silinmesi, hayatta kalma hikayeleri, atletik performanslarda kritik artışlar, epik dönüşümler, değişen yaşamlar, kurtarılan hayvanlar vb. etkileyici yaşanmışlıklar kitabın genel akışını oluşturuyor.

Kitapta işlenen diğer konulardan birkaçı şunlar: Beslenme üzerine yapılan “bilimsel”/market araştırmaları nasıl manipüle edilmekte; önde gelen bitki bazlı beslenme uzmanları ve doktorlar optimal sağlık ve uzun yaşam için ne yiyor; Olimpiyatlar yarışan vegan atletler kendi maksimum performanslarını yakalayabilmek için nasıl beslenmekte; çeşitli vegan olmayan gıda bağımlılıkları olan kişilerin değişimi başarmak için neler yapabileceği; veganlığa geçerken gündelik yaşamda kolayca uygulanabilecek küçük ama etkisi büyük şeyler/numaralar; bitki bazlı beslenerek sağlıklı kilo vermek; çiğ bitki bazlı diyetlerle binlerce kadının kanser hastalıklarının nasıl tedavi edildiği; vegan fitness modellerinin önerileri; diyabet, kötü kolesterol ve yüksek tansiyon hastalıklarını bitki bazlı beslenmeyle tersine çevirmiş sayısız kişinin deneyimleri; veganlıkla gelen kişisel büyüme ve başarılar; vegan ürünlerin insan cildinde yarattığı pozitif değişimler; bitkisel beslenmeyle yakalanan daha iyi uyku, zihinsel odaklanmada gelişme ve sindirim sisteminde iyileşmeler…

Son olarak belirtilmesi gereken bir nokta da yazarın vegan etik üzerinden vegan olmayanları yargılamaktan kaçınmış olması. Frith vegan kültürü, yaşam tarzı ve topluluğunu vegan olmayanlara açmayı ve kutuplaştıran bir söylem yerine köprüler kurmayı sağlayan bir yaklaşıma sadık kalmış görünmekte. Buna paralel olarak, Frith veganlığın her zaman genişleyen bir kulüp havasında olması anlayışını kitabının merkezine koyduğunu ifade ediyor.

Kitap online sipariş yoluyla ABD dışındaki ülkelere de ulaştırılabilmekte (430 sayfa uzunluğunda ve başka bir dile çevirisi henüz yayımlanmadı).

Yararlanılan kaynaklar:
‘Legends Of Change’ – New Book Highlights Inspiring Vegan Women:
http://bit.ly/2p1FnKt
Legends of Change:
https://www.legendsofchange.com/?r_done=1

Önceki İçerikVegan atlet Morgan Mitchell güç ve hıza ilişkin varsayılan kuralları yıkıyor
Sonraki İçerik“Game Changers”tan yıllar önce “China Project” de aynı mesajı vermişti: Bitki bazlı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.