Alınan kalori miktarını azaltmadan kilo verme ve yağ yakma hedeflerini gerçekleştirmekte vegan beslenme biçimlerinin nasıl bu denli başarılı olduğu uzun yıllardır araştırma konusu. Yeni bir çalışma bu konuya önemli bir yanıt getirmiş görünmekte:

Çalışma aşırı kilolu ve obez yetişkinlerin veganlığa geçtikten sonra vegan olmayanlara kıyasla daha sağlıklı mikrobiyom veya iyi bağırsak bakterileri ve daha iyi insülin duyarlılığına sahip olduğunu ve böylece diyabete karşı da daha iyi korunduklarını buldu. Sonuç olarak, büyük bir kalori kısıtlaması söz konusu olmadığında bile fazla kilo ve vücut yağlarını da kaybettikleri sonucu elde edilmiş.

Çalışma için PCRM’den (Sorumlu Tıp için Doktorlar Komitesi) araştırmacılar katılımcıların yarısının az yağlı vegan bir diyet uyguladığı 148 fazla kilolu ve obez yetişkini 16 haftalık bir program dahilinde incelediler.

Araştırmacılar vegan diyetine katılanların vegan olmayan beslenme alışkanlıklarını sürdürenlerle karşılaştırıldıklarında önemli miktarda kilo verdiklerini ve vegan beslenme grubunun toplam kilo kaybının yaklaşık üçte ikisinin vücut yağı olduğunu belirtti. Vegan gruptakilerin diğer grupla kıyaslandıklarında iki kat daha fazla kilo verdikleri de araştırma sonuçlarının bir başka yönü.

Yeni araştırmanın bir diğer önemli yanı bu olumlu bulgunun nasıl gerçekleştiğini açıklayan kanıtlar sunması: Çalışma yüksek düzeyde sağlıklı bağırsak bakterilerinin vegan diyetlerle elde edilen sağlık avantajlarından sorumlu olduğunu buldu. Zira vegan diyetler sağlıklı bağırsak bakterilerini arttırmakta.

Çalışmayı yorumlayan ekipten yapılan bir açıklama şöyle: “Vegan diyetindeki katılımcıların daha çok lif sindiren ve kısa zincirli yağ asitleri denen bileşikleri üreten bakteroidetes adında bir çeşit bağırsak bakterisine sahip olduğunu buldu. Bu yağ asitleri metabolik sağlıkla ilişkilidir.”

Yararlanılan kaynak:
https://www.insider.com/vegan-diet-leads-to-weight-fat-loss-improves-gut-bacteria-2019-9

Önceki İçerik21 Eylül Dünya Barış Günü #BarışİçinVegan
Sonraki İçerikTVD etkinlik paydaşı olarak 28 Eylül’de FESTTOGETHER’da: Eğlen, iz bırakma, vegan beslen!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.