21 Eylül Cumartesi gerçekleştirilecek olan Dünya Barış Günü (International Day of Peace) etkinliklerine yönelik Türkiye Vegan Derneği olarak “barış için vegan yaşam” temalı 1 gün sürecek bir Barış Günü kampanyası düzenliyoruz. Bu kampanyaya tüm örgüt ve bireylerin kendi yapı ve düzenlerine uygun farklı/özgün tarzlarda katılabileceklerini duyurmak isteriz.

Barış kavramının ve gerçekliğinin sadece devletler arası ve insanlar arası bir durum olmadığı kişinin öz-barışı, doğa ile barış ve insan-olmayan hayvanlarla barış formlarıyla da bütünleştiği zaman sürdürülebilir bir toplumsal barıştan söz edebileceğimiz ve ancak böylece hem birey hem de topluluk anlamında barış ortamı ve olanaklarından yararlanabileceğimiz gerçeğine dikkat çekmeyi amaçlıyoruz.

Bu doğrultuda negatif (dolayımlı) barış ve pozitif (dolayımlı) barışı birlikte amaçlayan bütüncül bir barış anlayışının öne çıkarılması gerektiği inancındayız.

“Negatif barış” şiddetin (savaşın vd. fiziksel/toplumsal/cinsel/psikolojik şiddet biçimlerinin) var olmadığı/azaltıldığı arzu edilir bir “yokluğu/azlığı” ifade ederken pozitif barış bahse konu şiddet formlarını ve şiddete yol açabilen çatışma ve sorunları hazırlayan faktörlere karşı önleyici/zayıflatıcı işlev gören toplumsal dönüşüm biçimleri, yapı ve mekanizmalara karşılık gelmektedir:

Örneğin, bütün kapsamıyla “başkalarının” haklarının tanınması, etik ve sürdürülebilirlik bakımından elverişli iş ortamı, fonksiyonlarını yerine iyi bir şekilde getirebilen bir hükumet, kaynakların adil dağıtımı, bilginin serbest dolaşımı…

Söz konusu pozitif barış faktörlerine ait sistem, yasa, politika ve düzenlemelerin işleyişinin kolaylaştırılmasına hizmet eden her davranış ve uygulama pozitif barışın ilerlemesi ve gerçekleşmesini sağlamak açısından katkı sağladığından bahsedilen yönlerdeki eğitim, iletişim ve kültürel çaba ve etkinlikler pozitif barış ve dolayısıyla bütüncül barış adına kritik bir rol oynamakta.

Bu temellerde düşünüldüğünde, insan dahil hiçbir hayvanın öldürülmemesi, herhangi bir tür şiddete maruz bırakılmaması, sömürülmemesi vb. barış bileşenlerinin garanti altına alınması amacıyla vegan yaşam tarzı ve felsefi bakış açılarının barış kültürünün tesis edilmesinde ne kadar etkili olabileceğini hatırlatmak üzere herkesi 21 Eylül Cumartesi günü vegan yaşamı deneyimleyerek bu farkındalığın parçası olmaya davet ediyoruz.

Dünya Barış Günü için çağrımız evrensel barış idealiyle veganlığın kesiştiği hayati damarları hissetmenin ve buna paralel bir bilincin yaratabileceği olumlu etkilere dair umutlarımızdan yeşermekte.

Daha fazlasını umut ederek “barış için vegan yaşa”!
Kampanya hashtag’imiz: #BarışİçinVegan

Önceki İçerikYokoluş İsyanı’nın Londra Moda Haftası’nda boykot çağrısı
Sonraki İçerikVegan diyetle forma girmek daha kolay: Yanıt daha sağlıklı mikrobiyom sağlamasında olabilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.