Başta balıkçılığın sürdürülebilir kılınması amacıyla, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de her yıl belirli tarihler arasında balıkların üremesi ve yağlanması için çeşitli av yasakları uygulanmakta.

Başka bir deyişle, önümüzdeki yıllarda da daha çok sayıda balık avlayıp (öldürüp) tüketebilmeye yönelik olarak ilintili sektörel devamlılık ve büyümenin sağlanması için balıkların bir süre avlanmaya maruz kalmadan yaşamalarına “izin verilmiş” oluyor. Ta ki bu geçici yasaklar “av sezonu” diye bilinen ve önceden yasalarla belirlenmiş bir tarihte kaldırılana kadar.

Balık avı maalesef hayvan hakları bağlamında halen görece az ele alınan bir mesele olagelmekte. Oysa, balıkların insanlar tarafından tüketilmesi hayvanların öldürülmesini kapsayan bir zulüm formu olduğu gibi potansiyel olarak insan sağlığı için de olumsuz etkilere sahip bir beslenme tarzı ve ayrıca okyanusların doğal işleyişine ve dolayısıyla çevreye zarar veren bir seçimdir.

Vegan bir bilinçlenme temelinde, balık avı yasaklarının dönemsel bir uygulama olmaktan çıkarılarak süreklilik arz eden ve balıkların avlanmasını koşulsuz önleyen yasal düzenlemelerin ve toplumsal iradenin gerçekleşeceği günleri daha yakın bir geleceğe taşıyabilme amacımızın bir parçası olarak “av sezonu”nun başladığı bugün duyarlılık sahibi olan herkesi ses çıkarmaya ve tüketim tercihleri dahil tüm eylem ve seçimlerde bu şiddet biçimine karşı durmaya davet ediyoruz.

Çünkü her hayvan gibi denizlerdeki hayvan dostlarımız olan balıkların da yaşam hakkı vardır. Bu hak somut olarak umursamamızın bir karşılığı olarak gündelik hayatımızda gözetilmesi ve ihlal edilmemesi gereken diğer hayvan haklarından daha önemsiz değildir.

Yazan: Barış Bayram
Yararlanılan kaynaklar:
https://www.vegan.com/fish/
https://www.cnnturk.com/ajanda/balik-avi-yasagi-ne-zaman-kalkacak-sezon-hangi-tarihte-acilacak

Önceki İçerikVeganlık için bir ses daha: İklim Değişikliği ve Arazi Raporu
Sonraki İçerikHarvard Hukuk Fakültesi hayvan hakları savunuculuğu öğretimine başlıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.