Geçtiğimiz ay Harvard Health’te çıkan habere göre kalp sağlığı alanında önemli bir akademik yayın niteliğindeki “Journal of the American Heart Association” adlı bilim dergisi tıp dünyasında büyük ilgi uyandıran yeni bir bulguyu paylaştı: Kalbe zarar veren iltihapların azaltılması bakımından yapılan karşılaştırmada kullanılan vegan diyetin dünyanın en saygın kalp sağlığı otoritesi konumundaki kuruluşlardan biri olan American Heart Association’ın kalp sağlığı için kendi tavsiye ettiği vegan olmayan diyetten bile kritik ölçüde daha etkili olduğu görüldü.

Çalışma, kalp (koroner arter) hastalığı bulunan 100 kişinin iki farklı diyeti uygulamasıyla gerçekleşti. Katılımcıların yarısı vegan bir diyeti takip ederken diğer grup tıp literatüründe en sağlıklı ve kalp-dostu diyetlerden biri sayılan ve bitki-bazlı gıdaların yanı sıra balık, kümes hayvanı ve düşük yağlı süt ürünleri gibi içerikler de bulunduran AHA diyetini uyguladılar.

8 hafta sonunda, daha yüksek kalp krizi riskiyle ilişkisi bulunan bir iltihap (enflamasyon) göstergesi olan CRP (C-reactive protein) seviyelerinin vegan diyet grubunda yüzde 32 daha düşük olduğu saptandı. Bulgular bel çevresi, yaş, ırk ve diyabet gibi değişkenler bazında ayarlanarak incelendiğinde de geçerliliğini korudu. CRP adlı proteine yönelik yüksek hassasiyeti sadece 8 haftada böylesi bir genişlikteki değişkenler dikkate alındığında umut verici oranlarda düşürme başarısı beslenme alışkanlıklarını değiştirmenin sağlık üzerindeki ciddi etkilerine odaklanan bitki-bazlı iyimser trendi biraz daha güçlendirecek görünüyor.

İlk kez 4 Aralık 2018’de yayımlanan ve daha uzun soluklu ve kapsamlı araştırmalar için bir zemin hazırlayan çalışma bitki-bazlı beslenmenin yararları konusunda artmakta olan destekleyici bilimsel kanıtlara benzersiz bir katkı sağlamış oldu.

Söz konusu gelişmelerin ardından AHA resmi web sitesinde güncellenerek yayımlanan 15 Mart 2019 tarihli bir yazıda bitki-ağırlıklı beslenmenin sağlık yararlarına özetle şöyle değinilmekte: Et tüketimi kalp hastalıkları, felç, obezite, yüksek tansiyon, kötü kolesterol (LDL), tip-2 diyabet ve pek çok kanser riskini arttırır. Et yemeyi tamamen bırakmak “daha az hastalık riski ve genel sağlığımızı iyileştirmek” demektir.

Önceki İçerikGıdada Devrim? “Temiz” Et
Sonraki İçerikYeni kanıtlar ışığında tavukların sosyal zekası ve şempanzelerin dil becerisiyle yüzleşmek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.