Geçtiğimiz ay Google Talks konuşmacı olarak 29 yaşında bir vegan sporcuyu ağırladı: Nimai Delgado hayatı boyunca hiç et tüketmemiş ve 4 yıl önce yüzde 100 veganlığa geçmiş başarılı bir fitness profesyoneli. Dahası, vegan etiğini fitness’la ilgilenen kesimlerde yaygınlaştırmak amaçlı aktivizm yapmak onun önceliklerinden biri.

Dünyanın en prestijli vücut geliştirme ligi olan IFBB’de (The International Federation of Bodybuilding and Fitness) yarışan ilk vegan erkek profesyonel vücut geliştirme atleti olan Nimai Delgado geçtiğimiz sene “Muscle & Fitness” dergisinin kapağında yer alan ilk vegan sporcu oldu. Bu sayıda elde ettiği görünürlük fırsatını kendisiyle yapılan söyleşide sadece sağlıklı ve uzun bir yaşamı değil aynı zamanda okurları şefkatli seçimler yapmayı temel alan alternatif bir yaşam tarzına, veganlığa teşvik ederek değerlendirdi.

Muscle & Fitness söyleşisinde, “hayvansal protein tüketilmeden kaliteli kas inşa edilemeyeceği” yönündeki yaygın perspektiflerin hatalı bir kavramlaştırmadan ibaret olduğunu dile getiren vegan atlet, bu yanlış görüşün çürütülmesinde kayda değer yaşayan bir örnek olarak vegan fitness’ın anaakımlaştırılmasında etkili bir rol oynamayı sosyal sorumluluğu olarak görmekte ve şöyle diyor: “Ana hedefim, mesajımızın
veganlığı denemeye biraz daha açık olabilsinler diye vegan olmayanlar arasında yayılmasına yardımcı olmaktır”.

Aktivist şampiyon verdiği vegan mesajı zenginleştirmek için bazı felsefi açımlamalara değiniyor: Kuvvetli olmanın daha fazla ağırlık kaldırabilmekle veya ne kadar kas kütlesine sahip olunduğuyla değil aslında olumsuz deneyimlerin ve yaşanan güçlüklerin ardından kendini toparlama kabiliyeti ve psikolojik dayanıklılık bakımından ölçülebileceğine vurgu yapıyor. Örneğin, inandığımız vegan değerleri savunmak için statükonun bazı problemli yapılarına karşı dik durduğumuzda çok daha fazla zorluklar içinde kaldığımız süreçlerle karşılaşabileceğimizden dolayı bahsettiği kuvvetliliğin bu bağlamda anlaşılması gerektiğinin altını çiziyor.

Daha önemlisi, bir kişinin nihai kuvvetinin en çok davranışlarında gerçekleştirebileceği bireysel şefkatiyle ölçülebileceğine inandığını belirtiyor ve bu doğrultuda “ahimsa” (“şiddetsizlik” ya da “tüm canlılara şefkat göstermek”) kavramını yaşam tarzımızla ilişkilendirmeye çağrıda bulunuyor: Fitness, vücut bütünlüğü, sağlık ve güzellik hedeflerimizden beslenmeye ve ilintili tüm araç ve yöntemlere kadar yaşamın her alanında şefkatli olmaya.

Nimai Delgado halen vücut geliştirme kariyerini ilerletmek ve “vegan bir Arnold” olmak gibi büyük bir ideal için yoğun antrenman programlarını takip ederken bilgilendirici ve eğitici online paylaşımlarıyla insanların yaşamlarında vegan etkiler yaratmak adına aktivizm yapmayı sürdürüyor.

Önceki İçerikHayali restoran Casa De Carne’nin oldukça gerçek mesajı
Sonraki İçerik16 Yaşındaki Vegan Aktivist Nobel Ödülüne Aday

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.