Belçika, hayvan refahı kaygısı ile helal ve koşer kesim pratiklerini ülke genelinde yasakladı.

 

Belçika’daki “insancıl” olmayan kesim pratikleri yasağı 1 Ocak 2019 itibari ile yürürlüğe, Hayvan Refahı Bakanı Ben Weyts’in yasa taslağının onaylanması ile girdi. Avrupa yasalarına göre, hayvanların öldürülmeden (katledilmeden) önce hissizleştirilmesi gerekiyor. Bu yasağa uymayanlara da ciddi cezalar getiriliyor.

 

İslami Helal kesim ve Yahudi Koşer kesim yasalarına göre hayvanlar öldürülmeden (katledilmeden) önce sağlıklı ve “bilinçli” olmak zorunda, yani öldürülmeden önce bayıltılamıyorlar, hissizleştirilemiyorlar. Dini kesimlere göre hayvanların boğazı kesilip bütün kanının dışarı akıtılması gerekiyor.

 

Dini kesimleri savunanlardaki yaygın inanış, hayvanın helal veya koşer kesim yöntemlerinin daha “insancıl” olduğu yönünde. Fakat, yapılan araştırmalar ve vicdanlarımız bütün bu kesimlerin ve katliamların hiçbir şekilde “insancıl” olmadığını ortaya koyuyor.

 

Avrupa’da çoğu ülke, dini kesimlere izin veriyor, fakat toplumdaki artan hayvan refahına bakış açısı ve bakanlıkların hayvan refahını yükseltme çabaları ile bu cani uygulamalar yasaklanmaya başlıyor. Belçika, İsveç, Norveç, İzlanda, Slovenya ve Danimarka ile beraber dini kesim pratiklerini yasaklayan yeni ülke oldu.

 

Danimarka Tarım ve Gıda Bakanı Dan Jørgensen, dini çevrelerce yasaklara yapılan protesto ve tepkilere “hayvan hakları dinlerden önce gelir” diyerek, kararlarından emin olduklarını vurguladı.

 

Hayvan hakları, inanç ve beslenme arasındaki ilişki, günümüzde hızlıca artan bir bilince dönüşüyor.

Önceki İçerikHızlı İyileşme için Vegan Yiyecekler Hastane Menüsüne Girdi
Sonraki İçerikNatalie Portman Yeni Filminde Tamamen Vegan Kostümler Kullandı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.