Yemek üreticisi Nellson tarafından, 2017 yılında tüketicilerin tüketim alışkanlıkları incelendi ve insanların %140 daha fazla vegan yiyecek tükettiği ve vegan market büyüklüğünün 5 milyar dolara yükseldiği rapor edildi.

Vejetaryen Derneği Portekiz, araştırma şirketi Nielsen ve haber kanalı The Portugal News ile beraber yaptığı araştırmaya göre, 2017 yılında et ve et ürünleri yemeyi bırakarak vejetaryen yaşamaya başlayan Portekizli sayısı %400 oranında artış gösterdi. Araştırma sonucunda yaklaşık 60 bin kişinin vejetaryenliğe geçtiği tahmin ediliyor.

Vegan pazarı dünyada gün geçtikçe artıyor. South China Morning Post gazetesi, kendi sitelerinde yaptığı haberde, Çin vegan pazarının %17 oranında artacağını öngördü. Gazeteye göre ülkedeki vegan ve vejetaryen trendinin gençler arasında giderek yaygınlaştığı belirtiliyor.

İngiltere’de yapılan vegan ve vejetaryen kampanyalar olumlu sonuç verdi ve ülke içerisinde vegan ve vejetaryen yemeklere olan talep inanılmaz bir oranda, %987 oranında arttı. Paket servis şirketi Just Eat, site sipariş raporlarına bakarak 2017 yılında vegan ve vejetaryen yemek taleplerinin ciddi oranda artış gösterdiğini belirtti.

Pazar araştırma şirketi ReportLinker’in yayınladığı rapora göre, İngiltere’deki tüketiciler 1970 yılına oranla %50 daha az sığır eti tüketmeye başladı. Rapora göre et tüketimi azalırken, soya gibi bitkisel bazlı protein oranı yüksek gıda ürünlerinin ise tüketimi arttı.

Veganlığın dünya genelinde artış göstermesi sonucu, bitkisel sütlerin pazardaki  payı %40 oranında arttı. Uluslararası pazar araştırma şirketi Innovia yaptığı araştırmada, son 5 yıl içerisinde bitkisel sütlerin pazardaki payının %40 oranında arttığını belirtti.

Amerika’da kar amacı gütmeyen danışmanlık şirketi Sentience Institute tarafından yapılan ankette, Amerikan halkının neredeyse yarısı, aşırı şiddet ve zulüm içeren mezbahaların ülke genelinde yasaklanmasını talep ediyor. Ayrıca anket, halkın %69’unun endüstriyel hayvancılığın günümüz dünyasındaki önemli sosyal sorunlardan biri olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

Uluslararası araştırma şirketi Nielsen’ın yaptığı dünya çapında anket, tüketicilerin %40’ının öğünlerine en az bir vegan yemek eklemeye çalıştıklarını ortaya koydu. Veganizmi benimseyenlerin topluma oranının ortalama %10 oranında hesaplandığı ankette, bu artışta vegan olmayanların taleplerinin payının önemli bir oranda olduğunu da ortaya çıkarttı.

  • Michael Kors, Gucci, Tom Ford gibi moda ikonları, koleksiyonlarında kürk kullanmayacağını açıkladı.

Moda dünyası, 2017 yılında birbiri ardına kürksüzlük politikasını benimseyeceklerini açıkladı ve yeni kreasyonlarında hiçbir şekilde kürke yer vermeyeceklerini belirtti.

Turistler için “ilgi çekici” olan at arabaları, Barselona kent meclisinin aldığı karar ile yasaklandı.

Popüler fotoğraf paylaşım sitesi Instagram, vahşi hayvanlar, soyu tükenmekte olan hayvanlar ve site üzerinden hayvan satışı yapanlara karşı hashtag’lere özel uyarılar ekleyip bütün kullanıcılara sundu.

2017 yılında, İngilter’deki 5 şubesinde vegan peynir opsiyonunu deneyen Pizza Hut, 2017’nin son aylarında vegan peynir opsiyonunun 2018 itibari ile menülerinde kalıcı olarak yer alacağını duyurdu.

Facebook üzerinden organize olan aktivistler, Tayvan’da 150 kişinin katıldığı ilk hayvan hakları yürüyüşünü gerçekleştirdi.

  • 20 ülkede vahşi hayvanların sirklerde kullanılması yasaklandı.

İrlanda, İskoçya, İtalya ve Hindistan bu yıl çıkarttıkları yasa ile, vahşi hayvanların sirklerde kullanımını yasakladı. Bu ülkelerin dışında bugüne dek, Avusturya, Bolivya, Bosna – Hersek, Kolombiya, Kosta Rika, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, El Salvador, Yunanistan, İsrail, Malta, Meksika, Hollanda, Paraguay, Peru, Romanya, Singapur, Slovakya ve Slovenya gibi ülkelerde vahşi hayvanların sirklerde kullanımı yasaklandı.

Çevreciliğe önem vermesi ile bilinen elektrikli araba üreticisi Tesla, bütün araçlarında suni deri kullanmaya başladı.

Hindistan egzotik hayvanların, sürüngenlerin çinçillaların, rakunların ve kurtların deri ve kürklerinin ithalatını yasakladı.

Tayvan, tüketim için olan kedi ve köpek etini yasaklayarak, bu alanda yasak koyan ilk Asya ülkesi oldu.

Lübnan meclisinden geçen yasa ile, hayvanları istismar edenlere sıkı şekilde uygulanacak hapis ve para cezası verecek yasa onaylandı.

Eyalet meclisinin aldığı karar ile, Kaliforniya’daki petshoplarda sadece barınakta sahibini bekleyen köpeklerin satışının yapılmasını zorunlu kılan yasayı onayladı.

Türkiye’de de bir dönem meşhur olan “dansçı ayılar”, Nepal’de halen bir gelenek olarak ayılara eziyet edilmeye devam ediyordu. 2017 yılında aktivistler ve hükümet yetkililerinin beraber çalışması sonucunda ülkedeki “dansçı ayılar” özgürlüklerine kazandırıldı.

Güney Asya ülkesi Macau’da yapılan ve köpeklerin can verdiği köpek yarışları tamamen yasaklandı.

Amerika Sahil Güvenlik’i, 2017’de aldığı karar ile canlı hayvanlar üzerinde yapılan eğitimleri yasaklayarak, üç boyutlu modellemeler üzerinde eğitim vermeye başladı.

 

Bütün bu güzel gelişmelere ek olarak, PETA başta olmak üzere dünya üzerindeki hayvan hakları örgütleri yardıma muhtaç, eziyet gören hatta öldürülmek üzere olan binlerce hayvanı yaptıkları çalışmalar ile kurtararak hepsine yeni yuvalar ve barınaklar buldu.

 

Kuşkusuz 2018 yılı bu sayıları ve olayları gölgede bırakarak yeni rekorlara imza atarak, veganizmin daha da fazla yayıldığı bir yıl olacak.

Haber/Çeviri: Yağız SU (TVD)

Önceki İçerikYeni Araştırma Meme Kanseri ile İşlenmiş Et Tüketimi Arasındaki Bağı Ortaya Koydu
Sonraki İçerik1,300 Okul Çalışanı Vegan Diyet “Challenge”ına Başladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.