Çevreye duyarlı otomobiller deyince aklınıza sadece benzinsiz/elektrikli araçlar, daha düşük egzos emisyonu ve daha küçük bir motor hacmi mi geliyor?
Duyarlılığınız tüm ekosistemi ilgilendiren boyuttaysa, çiftlik hayvancılığının sera gazı salımına egzos emisyonunuzdan da büyük katkısı, otomobilinizin deri koltuklarında hiç de çevreci görünmüyor…
Özellikle sürdürülebilirliğe hayvan haklarını da kapsayan geniş ve gerçek bir perspektiften bakıyorsanız, şimdiki haber özellikle sizi ilgilendiriyor: Vegan otomobiller yolda!
Otomobillerin iç dizaynında, özellikle koltuk ve direksiyon kaplamalarında kullanılan gerçek deri materyaller, hayvan haklarına duyarlı veganlar için büyük sıkıntı oluşturuyor. Günümüz otomobillerinin hemen hemen tamamında deri materyaller, direksiyondan koltuk döşemelerine, torpido kaplamalarına kadar oldukça geniş bir alanda yer etmiş durumda. Bütün bu döşemelerin kaldırılarak alternatif materyallerle araç içinin yenilenmesi ise oldukça maliyetli.
Hal böyleyken çevreci lüks otomobil üreticisi Tesla’dan geçtiğimiz günlerde bu sıkıntıdan muzdarip vegan kullanıcılara müjdeli bir haber geldi. Tesla, özellikle çevreciliğiyle ön planda elektrikli lüks otomobillerinde deri tercih etmeyen duyarlı müşterileri için 1.sınıf suni malzemeden yapılmış deri alternatifi ürünler kullanacağını açıkladı.
Hayvan hakları savunucusu birçok vegan/vejetaryen tarafından, hayvancılığın çevre için sürdürülebilir sonuçları olmadığından hareketle, çevreci otomobillerde deri kullanılması çelişkili bir davranış olarak değerlendirilmekteydi. Tesla’nın ise, özellikle markaya adını veren kurucusu Nicole Tesla’nın da bir vejetaryen olması sebebiyle, bu konudaki tutumu önemseniyordu. Geçtiğimiz Haziran ayında PETA da bu konudaki taleplerini Tesla’ya iletmişti.
Tesla, gelen taleplere istinaden gerçek deri döşemelere alternatif olarak, veganlar için siyah kumaş döşemesi ve suni deri direksiyon kaplaması seçeneklerinin tüm modeller için hazır olduğunu ve yakın zamanda bu yeniliği bir adım öteye taşıyacak tamamen suni deri alternatifli yeni Model X spor aracının da piyasada olacağını belirtiyor.
Hayvancılığın çevresel etkileri konusunda giderek artan farkındalık birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de aslında yavaş yavaş hissedilmeye başlamıştı. Son yıllarda BMW, Mercedes-Benz, Lexus ve Ferrari gibi markalar da tercihe bağlı olarak suni deri döşeme alternatifi sunmaya başladı.
Sürdürülebilirliğin her alanda vegan yaşam tarzıyla şekillenerek devam etmesini diliyoruz.

Önceki İçerik2015’den Akılda Kalanlar: VEG15
Sonraki İçerikTürkiye’nin ilk Vegan Sertifikalı Unu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.