Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle Hollanda’lı bilim adamları, benzersiz bir üretim tekniği kullanarak, ete alternatif ancak en önemlisi “sürdürülebilir ve bitkisel” protein dokusu üretmeyi başardı.
Adı henüz konmayan bitki bazlı ve lifli protein dokusu, Wageningen Üniversitesi Gıda Proses Mühendisliği bilim adamlarınca dünyada ilk kez uygulanan yöntemle geliştirildi. Bu tekniğin adı: Kesme Hücre Teknolojisi.
Mevcut diğer alternatiflere göre daha çok biftek dokusuna benzeyen bitkisel protein lifi, çevreye ve hayvanlara zarar vermiyor olması sebebiyle de ete göre oldukça avantajlı. Ayrıca bu yöntem her çeşit eti başarıyla taklit edebiliyor.
Bugüne dek laboratuar ortamında kök hücre ile geliştirilen yapay et, küçük doku hücrelerinin uzun bir süreçte geliştirilerek sonuçların bir araya getirilmesi ile oluşturuluyorken, bu yapı bitkilerden elde ediliyor ve daha bütünsel bir yapıyla tıpkı et gibi kalın parçalardan oluşabiliyor. Bu yapının oluşturulmasında ise çeşitli bitki elyafları kullanılıyor.
Doku seitandan tamamen farklı. İşlenmiş diğer bitkisel protein alternatiflerle kıyaslandığında, üretim süreci geleneksel yöntemlere oranla daha az enerji gerektiriyor ve 2 kat daha sürdürülebilir.
Projenin geliştiricilerinden Van der Goot, ete olan küresel talebin artışına daha çevreci bir alternatif sunma idealiyle çalışıyor. Elbette ki bu sayede Vegan ve Vejetaryen pazarı için de etik bir alternatif sunuluyor.
Vegetarian Butcher’ın kurucusu Koffeman, kendilerinin de destek verdiği projeyle ilgili olarak, bu yöntemin Hollanda’ya ciddi bir rekabet avantajı sağlayacağını düşünüyor.
Kesme Hücre Teknolojisi, nüfusu hızla artan dünya için yepyeni bir segmentin kapılarını açtı. Bundan sonra da adından sıkça söz edileceğe benziyor.

Kaynak: Foodnavigator

Önceki İçerikPratik Öneriler
Sonraki İçerikYa Kırmızı Et? Diyenlere Cevap Oxford Üniversitesi’nden

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.