Sıkça Sorulan Sorular
Neden bu etikete ihtiyacımız var?
Tüketiciler alışveriş merkezlerinde halen paketin üzerinde yazılana güvenip ürünlerini seçse de restoranlarda bu maalesef mümkün değil. Yemeğin vejetaryen olup olmadığını anlaşılamıyor.
Restoranlar genel olarak vejetaryen/vegan taleplerine karşı hassas olmuyorlar ve nadiren bu konudaki sıkıntıları anlamıyorlar. Şu ana kadar vejetaryenlerin lokantada yemek yemesi bir güven sorunu teşkil ediyordu, hala bugünlerde de et alternatifinin olduğu yerlerde vejetaryen ürünleri hayvansal ürünlerden ayırt etmek zor. Bu yüzden tam anlamıyla isminin hakkını veren güvenilir beyanlar gereklidir.
Neden mönüler ve sözlü bilgiler yeterli değil?
Çorbalar ve soslar gibi hazır yemeklerin hayvansal gıda ve yağ içerip içermediğini anlamak giderek zorlaşıyor. Yemeklerin içerik listeleri doğru okunamıyor. Sertifika almamış restoranlarda personel eğitilmemiş ve denetimsiz çalışıyor.
Giderek daha fazla müşteri vejetaryen diye adlandırılan ve içinde balık veya pastırma barındıran mönülerden şikayetçi.
Uluslararası vejetaryen logosu bu duruma bir çözüm getiriyor: Logoyu taşıyan restoranın taşımayanların aksine tam anlamıyla isminin hakkını veren “vejetaryen mönüleri sunduğunun garantisini veriyor.
Logonun arkasında hangi kurum var?
Avrupa Vejetaryen Logosu Avrupa çapında ürünlerin tanıtımı ve servisleri koordine eden Avrupa Vejetaryen birliği tarafından kayıt edilmiştir. Bağımsız ülkelerde logo, o ülkenin temsilcisi tarafından temsil edilir.
Veganlar V-Logodan nasıl faydalanırlar?
V-logo vejetaryenlere yönelik bir logo olmasına rağmen, Veganlar’da bu logodan yararlanabilirler. Lisans almış restoranlarda tüm yemekler logoya göre sınıflandırılmıştır ve böylece hangisi Veganlara uygun veya değil ayırt edilir.

Vejetaryen kategorileri ne anlama geliyor?
V-logo dört kategoriye ayrılır ve bunlar şöyledir:
– Ovo-lacto-vejetaryen(süt ve yumurta dahil)
– Ovo- vejetaryen (yumurta var, süt hariç)
– Lacto- vejetaryen (süt var ,yumurta hariç)
– Vegan (herhangi bir hayvansal ürün yok)
Normal olarak her kategori için sıkı şartlar uygulanır. Tabiiki süt ve yumurta kapsamında her bileşenin anlaşılması gerekir . (peynir suyu, yumurta beyazı, yumurta-lektin, laktoz vb) Bundan başka bal vegan kategorisinde yasaktır. 4 kategorinin sınıflandırılması uluslar arası olarak aynıdır.
İsviçre’de yasal olarak belirtilen yeni gıda tüzüğüne göredir.

Önceki İçerikKanser
Sonraki İçerikDünyaca ünlü bira markası vegan olmaya hazırlanıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.