HAYVANSAL KATKI MADDELERİ

KATKI MADDESİNİN ADI KOD AÇIKLAMA
Cochineal(Karmin) E120** Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampuanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Gelatine(Jelatin) E441** Koyulaştırıcı, sabitleştirici, homojenleştirici ajan; domuz sığır, kanatlı,balık gibi hayvanların deri, bağ dokuları ve kemiklerinden sıcak işlem uygulanaral elde edilir. Alerji ve astıma sebep olabilir.
Sodium Kasein E469 Homojenleştirici, sabitleştirici, İnek sütünden çıkartılır
Bone Phosphate E542** Hayvan kemiklerinden üretilir. Topaklanmayı engelleyici ajan, emülgatör ve gıda takviyelerinde fosfor kaynağı olarak kullanılır. Esas kullanımı bununla birlikte kozmetiktir. (diş macunu gibi). Ürün hayvan kemiklerinden yapılır, domuz ve sığır gibi.
Beeswax (beyaz ve sarı) E901* Yüzey sırlama ve parlatma maddesi.Arının bal peteğinden yapılır. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Balmumu
Şellak E904** Yüzey sırlama maddesi. LakBöceği tarafından üretilen reçineden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.
L-Cysteine 910** Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır.İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir.
L-Cysteine Monohydrochloride 920** Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir.
L-Cysteine Hydrochloride Monohydrate 921** Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır. İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir.
Beeswax (white & yellow) 901* Yüzey sırlama ve parlatma maddesi.Arının bal peteğinden yapılır. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Balmumu
Bone Phosphate 542* Hayvan kemiklerinden üretilir. Topaklanmayı engelleyici ajan, emülgatör ve gıda takviyelerinde fosfor kaynağı olarak kullanılır. Esas kullanımı bununla birlikte kozmetiktir. (diş macunu gibi). Ürün hayvan kemiklerinden yapılır, domuz ve sığır gibi.
Cochineal(Karmen) 120** Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Gelatine (JELATİN) 441** Koyulaştırıcı, sabitleştirici, homojenleştirici ajan; domuz sığır, kanatlı,balık gibi hayvanların deri, bağ dokuları ve kemiklerinden sıcak işlem uygulanaral elde edilir.Alerji ve astıma sebep olabilir.
L-Cysteine 910** Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır.İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
L-Cysteine Monohydrochloride 920** Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır.İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
L-Cysteine Hydrochloride Monohydrate 921** Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır.İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
Shellac (ŞELLAK) 904** Yüzey sırlama maddesi. LakBöceği tarafından üretilen reçineden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.
Sodium Kaseinat 469 Homojenleştirici, sabitleştirici, İnek sütünden çıkartılır

HAYVANSAL KÖKENLİ DE OLABİLEN GIDA KATKI MADDELERİ

KATKI MADDESİNİN ADI KOD AÇIKLAMA
Carbon Black(Karbon siyahı) 153* Renklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır; kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Çocuklar için tavsiye edilmez. Avustralya’da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi, Amerika’da yasaklandı.
Alpha-, Beta-, Gamma- Carotene 160a* Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde ‘A Vitamin’ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.
Karoten
Canthaxanthin 161g* Renklendirici; doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur, Alkolle muamele edilmiş olabilir. Renklendirici; retinol; bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünden elde edilir. Bronzlaşma hapında kullanıldığında göz problemleri yaygın yan etkisidir.
Kantaksantin
Potassium Nitrate 252* Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerden elde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız:E249)
Lactic Acid 270 Laktoz(süt veya şeker)in belirli bakterilerle kombine olduğu zamam teşekkül eden keskin ve acı lezzette bir asittir. Gıda maddelerinde hem ekşi tadı vermek için, hem de koruyucu olarak kullanılır. Peynir ve yoğurt gibi ürünlerde doğal olarak bulunur. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır
Lactik Asit
Lecithin 322* Antioksidan ve Emilgatör olarak kullanılır.Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. Margarin, çikolata,bisküvi, mayonez ve süt tozunda kullanılır; bitkisel tipi tercih edilmelidir.
Lesitin
Sodium Lactate 325 Laktik asitten elde edlir. Laktik asit ve laktatlar maya ve mantatlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Dengeyi artırmak için anti oksidan olarak da kullanılır. Fermente olmuş bütün gida maddeleri bol miktarda laktik asit içerirler. Ticari olarak nişasta ve melasın bakteriyel fermentasyonu ylu ile üretilirler. Krema, peynir, dondurma, hazır çorba, kabartma tozu gibi ürünlerde kullanılır. Laktatın bu formatını metabolize edecek karaciğerde henüz enzimler gelişmediği için Bebek ve çocukların gıda maddelerinde kullanılmamalıdır.
Potassium Lactate 326
Ammonium Lactate 327
Magnesium Lactate 328
Calcium Lactate 329
Glycerol/Glycerin 422* Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir.
Polyoxyethylene (8) Stearate 430* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden stearik asitle etilen oksidin muamelesi ile elde edilir. Sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Propilen glikolü tolere edemeyen insanlar, 430-E436 grubundan sakınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (40) Stearate 431* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden stearik asitle etilen oksidin muamelesi ile elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Propilen glikolü tolere edemeyen insanlar, 430-E436 grubundan sakınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monolaurate or Polysorbate 20 432* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol ve laurik asitin etil oksitle muamelesiden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Propilen glikolü tolere edemeyen insanlar, 430-E436 grubundan sakınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Mono-Oleate or Polysorbate 80 433* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, palmitik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Propilen glikolü tolere edemeyen insanlar, 430-E436 grubundan sakınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monopalmitate 434* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, palmitik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Propilen glikolü tolere edemeyen insanlar, 430-E436 grubundan sakınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monostearate or Polysorbate 60 435* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, stearik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Tristearate or Polysorbate 65 436* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, stearik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Ammonium Phosphatides 442* Kıvam artırıcı. süttozu veya kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, ayrıca deterjan yapımında da kullanılırlar. Amonyak ve yağ asitlerinin muamelesi ile elde edilir.
Sodium, Potassium and Calcium Salts of Fatty Acids 470a* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Hayvansal yağların da kullanılabildiği, stearik asit, oleic asit, palmitik asit ve mayrestinik asit gibi doğal yağ asitlerinin tuzları kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Magnesium Stearate 470b* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Hayvansal yağların da kullanılabildiği, stearik asit, oleic asit, palmitik asit ve mayrestinik asit gibi doğal yağ asitlerinin tuzları kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Mono- and Di-Glycerides of Fatty Acids 471* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Gliserol ve doğal yağ asaitlerden elde edilen sentetik yağlar. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Acetic & Fatty Esters of Glycerol 472a* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Lactic & Fatty Acid Esters of Glycerol 472b* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Citric & Fatty Acid Esters of Glycerol 472c* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Tartaric & Fatty Acid Esters of Glycerol 472d* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Di-Acetyl Tartaric & Fatty Acid Esters of Glycerol 472e* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Mixed Acetic and Tartaric Acid Esters of Mono- and Di-Glycerides of Fatty Acids 472f* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sucrose Esters of Fatty Acids 473* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sucroglycerides 474* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyglycerol Esters of Fatty Acids 475* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Poligliserol ve yağ asitlerinin bir kombinasyonundan oluşur. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyglycerol Esters of Interesterified Ricinoleic Acid 476* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Poligliserol ve kastor yağının bir kombinasyonundan oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Propylene Glycol Mono- and Di-Esters 477* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Propanediol ve yağ asitlerinin bir kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propane-1,2 Diol 478* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Laktik asit, gliserol, propanediol ve doğal katı yağlaların kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Thermally Oxidised Soya Bean Oil Interacted With Mono- and Di-Glycerides of Fatty Acids 479b* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sodium Oleyl or Stearoyl Lactylate 481* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sodyum, stearik asit ve laktik asit kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Calcium Oleyl or Stearoyl Lactylate 482* Homojenleştirici. Pastacılık ürünlerde kullanılır. Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Kalsiyum, stearik asit ve laktik asitin bir kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Stearyl Tartrate 483* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Tartarik asit ve stearik asit kombinasyonudur. . Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Monostearate 491* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sorbitol ve stearik asitten üretilir. . Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Tristearate 492* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Monolaurate 493* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sorbitol ve laurik asitten üretilir. . Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Mono-Oleate 494* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sorbitol ve oleic asitten üretilir.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Monopalmitate 495* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Sorbitol ve palmitik asitten üretilir. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Stearic Acid 570* Homojenleştirici,tabaka önleyici. Sakızda, yağ aromalarında, fırın pastacılık ürünlerinde kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Ammonium stearate 571* Homojenleştirici,tabaka önleyici Şekerlemelerde ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Magnesium Stearate 572*
Aluminium stearate 573*
Ferrous Lactate 585 Renk tutma ajanı. Laktik asidin demir tuzudur. Kökeni süttür. Laktaz ve süte karşı alerjisi olanlar dikkat etmelidir.
Disodium 5′-Guanylate 627* Sardalye ve maya ekstratından izole edilir. Tat verici. Gut hastalığına sebep olabilir. Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır. E626Guanilik asidin sodyum tuzudur Astmatik insanlar kaçınmalıdır.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Inosinic Acid 630* Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir. Ticari olarak etten veya balık(sardalye)tan çıkartılır. Şekerin bakteriyel fermentasyonu ile de üretilebilir. Astmatik insanlar kaçınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Disodium Inosinate 631* Et ve kurutulmuş sardalyeden hazırlanır.Bitkisel kökenle başlayan mikrobiyel sentezle elde edilen sentetik bir çeşidi de vardır Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir. E630 İnosinik asidin sodyum tuzudur. Şekerin bakteriyel fermentasyonu ile de üretilebilir. Astmatik insanlar kaçınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sodium 5′-Ribonucleotides 635 Tat verici olarak kullanılır. Kaşıntılı reaksiyonlara sebep olabilir, kaşıntılar iyi huylu veya habis farklılıklar gösterebilir, reaksiyon, alınan dozla bağlantılı ve giderek artan türdedir, bazı kişiler buna daha duyarlı olabilir; cipsler, hazır şehriyeler ve bazı pastalarda kullanılır.Bebek ve küçük çocuklar korunmalıdır.Üretiminde her türlü et kullanılabildiği için risklidir. Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Glycine and its Sodium Salt 640** Tat verici. Genellikle jelatinden üretilir. Fırın pasta ürünlerinde ve ekmekte kullanılır Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Lactitol 966 Sentetik karbohidratalkol. Süt şekeri(laktoz) dan üretilir. Peynir altı suyundan. Kaymaktan elde edilir. Pekçok fırın ve şekerleme ürünlerinde kullanılır.
Glycerol Mono-, Di- and Tri-Acetate or Tracetin 1518 Ticari olarak asetik asit gliserolden yapılır. Aromalar için solvent (eritken)olarak kullanılır. Anti fungal etki de gösterir. Birçok üründe kullanılır.

HAYVANSAL KÖKENLİ DE OLABİLEN GIDA KATKI MADDELERİ
KATKI MADDESİNİN ADI KOD AÇIKLAMA
Acetic & Fatty Esters of Glycerol 472a* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Jelatin matriks(ortam) içinde tutulabilir. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Alpha-Carotene 160a* Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde ‘A Vitamin’ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.
Ammonium Lactate 328 Laktik asitten elde edlir. Laktik asit ve laktatlar maya ve mantatlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Dengeyi artırmak için anti oksidan olarak da kullanılır. Fermente olmuş bütün gida maddeleri bol miktarda laktik asit içerirler. Ticari olarak nişasta ve melasın bakteriyel fermentasyonu ylu ile üretilirler. Krema, peynir, dondurma, hazır çorba, kabartma tozu gibi ürünlerde kullanılır. Laktatın bu formatını metabolize edecek karaciğerde henüz enzimler gelişmediği için Bebek ve çocukların gıda maddelerinde kullanılmamalıdır.
Ammonium Phosphatides 442* Kıvam artırıcı. süttozu veya kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, ayrıca deterjan yapımında da kullanılırlar. Amonyak ve yağ asitlerinin muamelesi ile elde edilir.
Beta-Carotene 160a* Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde ‘A Vitamin’ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.
Calcium Oleyl 482* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Calcium Lactate 327 Laktik asitten elde edlir. Laktik asit ve laktatlar maya ve mantatlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Dengeyi artırmak için anti oksidan olarak da kullanılır. Fermente olmuş bütün gida maddeleri bol miktarda laktik asit içerirler. Ticari olarak nişasta ve melasın bakteriyel fermentasyonu ylu ile üretilirler. Krema, peynir, dondurma, hazır çorba, kabartma tozu gibi ürünlerde kullanılır. Laktatın bu formatını metabolize edecek karaciğerde henüz enzimler gelişmediği için Bebek ve çocukların gıda maddelerinde kullanılmamalıdır.
Canthaxanthin 161g* Renklendirici; doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur, Alkolle muamele edilmiş olabilir. Renklendirici; retinol; bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur.
Carbon Black 153* Renklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır; kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Çocuklar için tavsiye edilmez. Avustralya’da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi, Amerika’da yasaklandı.
Citric & Fatty Acid Esters of Glycerol 472c* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Di-Acetyl Tartaric & Fatty Acid Esters of Glycerol 472e* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Disodium 5′-Guanylate 627* Sardalye ve maya ekstratından izole edilir. Tat verici. Gut hastalığına sebep olabilir. Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır. E626Guanilik asidin sodyum tuzudur Astmatik insanlar kaçınmalıdır.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Disodium Inosinate 631* Et ve kurutulmuş sardalyeden hazırlanır.Bitkisel kökenle başlayan mikrobiyel sentezle elde edilen sentetik bir çeşidi de vardır Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir. E630 İnosinik asidin sodyum tuzudur. Şekerin bakteriyel fermentasyonu ile de üretilebilir. Astmatik insanlar kaçınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Ferrous Lactate 585* Renk tutma ajanı. Laktik asidin demir tuzudur. Kökeni süttür. Laktaz ve süte karşı alerjisi olanlar dikkat etmelidir.
Gamma-Carotene 160a* Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde ‘A Vitamin’ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.
Glycerol/Glycerin 422* Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir.
Glycerol Di-Acetate 1518 Ticari olarak asetik asit gliserolden yapılır. Aromalar için solvent (eritken)olarak kullanılır. Anti fungal etki de gösterir. Birçok üründe kullanılır.
Glycerol Mono-Acetate 1518 Ticari olarak asetik asit gliserolden yapılır. Aromalar için solvent (eritken)olarak kullanılır. Anti fungal etki de gösterir. Birçok üründe kullanılır.
Glycerol Tri-Acetate 1518 Ticari olarak asetik asit gliserolden yapılır. Aromalar için solvent (eritken)olarak kullanılır. Anti fungal etki de gösterir. Birçok üründe kullanılır.
Glycine and its Sodium Salt 640** Tat verici. Genellikle jelatinden üretilir. Fırın pasta ürünlerinde ve ekmekte kullanılır Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Inosinic Acid 630* Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir. Ticari olarak etten veya balık(sardalye)tan çıkartılır. Şekerin bakteriyel fermentasyonu ile de üretilebilir. Astmatik insanlar kaçınmalıdır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Lactitol 966 Sentetik karbohidratalkol. Süt şekeri(laktoz) dan üretilir. Kaymaktan elde edilir. Pekçok fırın ve şekerleme ürünlerinde kullanılır.
Lactic Acid 270 Laktoz(süt veya şeker)in belirli bakterilerle kombine olduğu zamam teşekkül eden keskin ve acı lezzette bir asittir. Gıda maddelerinde hem ekşi tadı vermek için, hem de koruyucu olarak kullanılır. Peynir ve yoğurt gibi ürünlerde doğal olarak bulunur. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır
Lactic & Fatty Acid Esters of Glycerol 472b* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol 478* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Laktik asit, gliserol, propanediol ve doğal katı yağlaların kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Lecithin 322* Antioksidan ve Emilgatör olarak kullanılır.Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. margarin, çikolata,bisküvi, mayonez ve süt tozunda kullanılır; bitkisel tipi tercih edilmelidir.
Magnesium Lactate 329 Laktik asitten elde edlir. Laktik asit ve laktatlar maya ve mantatlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Dengeyi artırmak için anti oksidan olarak da kullanılır. Fermente olmuş bütün gida maddeleri bol miktarda laktik asit içerirler. Ticari olarak nişasta ve melasın bakteriyel fermentasyonu ylu ile üretilirler. Krema, peynir, dondurma, hazır çorba, kabartma tozu gibi ürünlerde kullanılır. Laktatın bu formatını metabolize edecek karaciğerde henüz enzimler gelişmediği için Bebek ve çocukların gıda maddelerinde kullanılmamalıdır.
Magnesium Stearate 470b* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Hayvansal yağların da kullanılabildiği, stearik asit, oleic asit, palmitik asit ve mayrestinik asit gibi doğal yağ asitlerinin tuzları kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
572*
Mixed Acetic and Tartaric Acid Esters of Mono- and Di-Glycerides of Fatty Acids 472f* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Mono- and Di-Glycerides of Fatty Acids 471* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Gliserol ve doğal yağ asaitlerden elde edilen sentetik yağlar. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyglycerol Esters of Fatty Acids 475* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Poligliserol ve yağ asitlerinin bir kombinasyonundan oluşur. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyglycerol Esters of Interesterified Ricinoleic Acid 476* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Poligliserol ve kastor yağının bir kombinasyonundan oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Potassium Lactate 326 Laktik asitten elde edlir. Laktik asit ve laktatlar maya ve mantatlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Dengeyi artırmak için anti oksidan olarak da kullanılır. Fermente olmuş bütün gida maddeleri bol miktarda laktik asit içerirler. Ticari olarak nişasta ve melasın bakteriyel fermentasyonu ylu ile üretilirler. Krema, peynir, dondurma, hazır çorba, kabartma tozu gibi ürünlerde kullanılır. Laktatın bu formatını metabolize edecek karaciğerde henüz enzimler gelişmediği için Bebek ve çocukların gıda maddelerinde kullanılmamalıdır.
Potassium Nitrate 252 Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerden elde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız:E249)
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monolaurate 432* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol ve laurik asitin etil oksitle muamelesiden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Mono-Oleate 433* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, palmitik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monopalmitate 434* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, palmitik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Monostearate 435* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, stearik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (20) Sorbitan Tristearate 436* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, stearik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır.
Polyoxyethylene (8) Stearate 430* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden stearik asitle etilen oksidin muamelesi ile elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polyoxyethylene (40) Stearate 431* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden stearik asitle etilen oksidin muamelesi ile elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polysorbate 20 432* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol ve laurik asitin etil oksitle muamelesiden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polysorbate 60 435* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, stearik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polysorbate 65 436* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, stearik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Polysorbate 80 433* Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden sorbitol, palmitik asitin etilen oksitle muamelesinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Propane-1,2 Diol 478* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Laktik asit, gliserol, propanediol ve doğal katı yağlaların kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Propylene Glycol Mono- and Di-Esters 477* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Propanediol ve yağ asitlerinin bir kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sodium 5′-Ribonucleotides 635* Tat verici olarak kullanılır. Kaşıntılı reaksiyonlara sebep olabilir, kaşıntılar iyi huylu veya habis farklılıklar gösterebilir, reaksiyon, alınan dozla bağlantılı ve giderek artan türdedir, bazı kişiler buna daha duyarlı olabilir; cipsler, hazır şehriyeler ve bazı pastalarda kullanılır.Bebek ve küçük çocuklar korunmalıdır.Üretiminde her türlü et kullanılabildiği için risklidir.Bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Sodium Lactate 325 Laktik asitten elde edlir. Laktik asit ve laktatlar maya ve mantatlara karşı koruyucu olarak kullanılırlar. Dengeyi artırmak için anti oksidan olarak da kullanılır. Fermente olmuş bütün gida maddeleri bol miktarda laktik asit içerirler. Ticari olarak nişasta ve melasın bakteriyel fermentasyonu ylu ile üretilirler. Krema, peynir, dondurma, hazır çorba, kabartma tozu gibi ürünlerde kullanılır. Laktatın bu formatını metabolize edecek karaciğerde henüz enzimler gelişmediği için Bebek ve çocukların gıda maddelerinde kullanılmamalıdır.
Sodium Oleyl 481* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sodyum, stearik asit ve laktik asit kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sodium, Potassium and Calcium Salts of Fatty Acids 470a* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Hayvansal yağların da kullanılabildiği, stearik asit, oleic asit, palmitik asit ve mayrestinik asit gibi doğal yağ asitlerinin tuzları kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Monolaurate 493* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sorbitol ve laurik asitten üretilir. . Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Mono-Oleate 494* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sorbitol ve oleic asitten üretilir.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Monopalmitate 495* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Sorbitol ve palmitik asitten üretilir. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Monostearate 491* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sorbitol ve stearik asitten üretilir. . Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sorbitan Tristearate 492* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Stearoyl Lactylate 481*, 482* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Sodyum, stearik asit ve laktik asit kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Stearyl Tartrate 483* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Tartarik asit ve stearik asit kombinasyonudur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sucroglycerides 474* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Sucrose Esters of Fatty Acids 473* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Stearic Acid 570* Homojenleştirici,tabaka önleyici. Sakızda, yağ aromalarında, fırın pastacılık ürünlerinde kullanılır. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Tartaric & Fatty Acid Esters of Glycerol 472d* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir. Şeker ve sentetik yağların esterleri. Gliserol ve doğal yağ asitlerinden oluşur. Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Thermally Oxidised Soya Bean Oil Interacted With Mono- and Di-Glycerides of Fatty Acids 479b* Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir Kimyasal olarak bileşiğin orijinini tayin emek mümkün değildir, ancak üretici firma bilebilir.
Tracetin 1518 Ticari olarak asetik asit gliserolden yapılır. Aromalar için solvent (eritken)olarak kullanılır. Anti fungal etki de gösterir. Birçok üründe kullanılır.
İşaretsiz ” siyah ” E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
” kırmızı ” E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
” ** ” işaretleri kesin hayvan kökenli katkıları gösterir.
” * ” Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir.
Kaynak: www.animal-ingredients.hypermart.net , www.foodag.com ,http://www.vegsoc.org/info/enumbers (The Vegetarian Society of the UK) http://www.food-info.net/uk/index.htm (Wageningen University (the Netherlands)), gıdaraporu.com

Önceki İçerikİşlenmiş et = Fişlenmiş et!
Sonraki İçerikAvrupa Vejetaryen Birliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.