Ve Dünya Sağlık Örgütü’nden beklenen açıklama geldi.
Geçen hafta birçok ülkeden bilim insanını ve bu konudaki tüm değerlendirme raporlarını bir araya getirerek, kırmızı et /işlenmiş et konusunda bir rapor hazırlayan Dünya Sağlık Örgütü’nden bugün yapılması beklenen açıklama, öngörüleri doğruladı.
Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tavsiyesi üzerine, mevcut bilimsel kanıtlar ışığında en doğru sonucu değerlendirmek üzere bir araya geldi.
Dünyanın önde gelen sağlık uzmanları, bu sabah itibariyle “işlenmiş eti”, alkol, asbest, arsenik ve sigara ile aynı listede, “en fazla kansere sebep olan 5 madde” listesine aldı.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, – pastırma, sucuk, sosis ve jambon gibi işlenmiş etler kansere neden oluyor.
Söz konusu rapora göre, günde her 50gr işlenmiş et (-ki bu yaklaşık 2 dilim pastırma ya da 1 sosise tekabül ediyor) bağırsak kanserine yakalanma riskini % 18 oranında artırıyor!
Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Kurt Straif, her birey için kolon kanseri gelişim riskinin işlenmiş et tüketim miktarı ile doğru orantılı olarak artacağını belirtiyor.
Gıda endüstrisinde işlenmiş et, etin raf ömrünü artırmak ve tadını iyileştirmek için tütsüleme, tuz veya koruyucu maddelerle işlenerek modifiye edilmektedir. Tüm bu işlemler kanseri adım adım tetikliyor.
Bununla birlikte, yapılan bilimsel incelemelerde, günde ortalama 100 gr. “işlenmemiş” kırmızı et tüketmenin de kanser riskini %17 oranında artırdığı belirtildi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü yine de bu konuda henüz yeterli çalışma olmadığını belirtmek suretiyle, sığır, kuzu, ve domuzu içerisine alan kırmızı eti de, 2A grubu olarak adlandırılan ve aynı grupta glisofatın da yer aldığı “olası kanserojenler” sınıfında listeledi. Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı IARC (Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı)’a göre, kırmızı et yemek de pankreas ve prostat kanseri ile bağlantılı.
Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ise, birkaç yıldır, kırmızı etin bağırsak kanserine neden olabileceği konusunda ellerinde güçlü kanıtlar bulunduğu uyarısı yapıyor.
İngiltere Kanser Araştırma Enstitüsü, bu raporun kırmızı ve işlenmiş eti kısmak yerine, vazgeçmek için yeterli bir neden olduğunu belirten bir açıklama yaptı.
dng1

Kaynaklar:Bbc, the telegraph, theguardian, lancet

Önceki İçerikİşlenmiş et = Fişlenmiş et!
Sonraki İçerikAvrupa Vejetaryen Birliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.