Dünya Sağlık Örgütü’nün, en yüksek kanser etkisi taşıyan ilk 5 ürün sıralamasına, bu Pazartesi günü işlenmiş et ürünlerini de ilave etmesi bekleniyor.
Küresel sağlık uzmanları, pastırma, jambon ve sosis gibi ürünlerin kanser konusunda arsenik, asbest ve sigara kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu rapor ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) işlenmiş et tüketiminin tehlikeleri konusunda Pazartesi günü yayınlaması beklenen raporda, taze kırmızı etin de bu listeye girmesi ancak işlenmiş ete göre daha az tehlikeli gösterilmesi ve ayrıca söz konusu listeye Burger köftelerinin de dahil edilmesi bekleniyor.
Jambon, salam ve sosis gibi işlenmiş et türleri, tütsü, tuzlama veya koruyucu ilave edilerek yapılıyor ve bu da sağlık açısından çok ciddi birtakım sağlık riskleri oluşturuyor.
Dünya Kanser Araştırma Fonu: “Bu gıdaların [kırmızı ve işlenmiş et] tüketilmesinin bağırsak kanseri riskini artırdığına dair elimizde güçlü kanıtlar var” ifadesini kullandı.
Yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü tarafından İngiltere’de dahil olmak üzere toplam 10 ülkeden gelen bilim adamları tarafından mevcut deliller toplanılarak bir değerlendirme toplantısı yapıldı.
Pazartesi günü açıklanacak sonuç raporunun, fast food şirketlerinde şok dalgası yaratacağı tahmin ediliyor.
2011 yılında Dünya Kanser Araştırma Fonu ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü’nün yayınlamış olduğu sonuç raporuna göre; İşlenmiş et ürünlerinin, -hiçbir şekilde tüketilmemesini gerektirecek derecede- kalın bağırsak kanser türü ile güçlü bağı “ zaten kanıtlanmıştı. Bu araştırma sonucu, 2007 yılında yapılmış olan 14 çalışmaya ayrıca 10 yeni kalın bağırsak kanser çalışmasının sonuçları da dahil edilerek yayınlanmış ve teyit özelliği taşımaktaydı.
ABD hükümeti, bu konunun yasak olarak yürürlüğe girmesi konusunda PCRM tarafından yapılan başvuruyu da o tarihte reddetmişti.
Bu raporun açıklanmasının ardından bundan sonraki süreçte, işlenmiş et ürünlerinde sigarada olduğu gibi ürün ambalajlarında uyarı etiketi zorunluluğu getirileceği tahmin ediliyor.

Kaynaklar: uknews, dailymail,tvd.org.tr

Önceki İçerikAlman Et Üreticileri, Bitkisel Ete Yöneliyor
Sonraki İçerikEtin Kanser Yapıcı Etkisi RESMEN Onaylandı!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.