Et endüstrisinin acımasız ve sürdürülebilirlikten uzak yüzü, artık daha fazla şirketi, lezzetli, bitki bazlı ve tat-doku olarak neredeyse hayvansal muadilinden ayırt edilemez alternatif pazarlara yönlendiriyor.

Bu hafta USA Food Navigator tarafından yayınlanan bir makalede;  “Tüketici beslenme alışkanlıkları ve tutumlarındaki değişimi hisseden birçok Alman et şirketi, et yerine geçecek alternatifler için inovasyon ve yeni ürün geliştirme konusunda öncülük etmeye başlıyor.” ifadesine yer verildi ve genel değerlendirme şu cümleyle özetlendi: “Biz her gün et yiyen ilk ve son nesil olacağız.”

Alman et şirketlerinin artık vejetaryen et alternatiflerine yönelik yatırımlar yapıyor olması aslında bir sürpriz olmamalı.

2015 Haziran ayında, genç Alman tüketicileri ile yapılan bir çalışmada, gençlerin giderek daha fazla hayvan refahı ve çevresel değerleri önemsediğini gösteriyor. Bu doğal olarak, azalan et tüketimi olarak karşımıza çıkıyor. 16- 24 yaşındaki Alman gençlerin, %15’den fazlası kendini vejetaryen olarak tanımlıyor. Bu da hayvansal ürünlere alternatif pazarda, ciddi bir talep aralığı olduğunu gösteriyor.

Dünyanın lider pazar istihbarat kuruluşu Mintel’in yapmış olduğu bir araştırmaya göre ise, vejetaryen-vegan ürün lansmanları son 5 yılda 2 kat artış gösterdi.

Mintel Küresel Gıda Analisti Laura Johns’a göre, tüm dünyada ete alternatif bitkisel pazara yönelik olumlu ve hızlı yükseliş, eti tamamen ortadan kaldırmaya yönelik değilse de, etin önemli ölçüde tüketiminin azalarak, esnetilmiş/dönemsel tüketime kayacağına işaret ediyor.

Mintel raporu göstermektedir ki; her sekiz İngiltere’liden biri, alışverişinde et ürünlerinin yarısını bitkisel proteinle değiştirmek konusunda istekli. Wageningen Üniversitesi araştırmacılarının raporuna göre ise, Hollandalı tüketicilerin % 75’i, haftada en az bir günü etsiz geçiriyor.

Modern çiftliklerde sadece et, süt ve yumurta makineleri için yaşayan hayvanların, kısa ömürleri sefalet ve yoksunlukla doldurulur. Piyasadaki lezzetli bitkisel alternatifler ile sağlıklı ve insancıl bir beslenmeye geçmek için daha iyi bir zamanı beklemeyin!

Kaynaklar: mfablog,foodnavigator

Önceki İçerikBilim İnsanları Hayvan Deneylerini Sorguluyor
Sonraki İçerikİşlenmiş et = Fişlenmiş et!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.