AVRUPA VEJETARYEN BİRLİĞİ ÜYE ÜLKELERİNDEN EU’YA VEJETARYEN ETİKETİ ZORUNLULUĞU BAŞVURUSU
Geçtiğimiz hafta, TVD’nin de dahil olduğu Avrupa Vejetaryen Birliği üye ülke birlikleri olarak birlik merkezimizin Avrupa Parlamentosu’ndan komisyon üyesi Alman milletvekili Sn.İsmail Ertug’a yaptığı Vejetaryen/Vegan ürünlerde gereken hassasiyetin gösterilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılarak AB’de tek sembol (V-Label) kullanılması konusundaki başvurumuz değerlendirmeye alınarak Parlamento gündemine girdi. Bundan sonraki süreçte, AB’ye üye tüm ülkelerde vejetaryen/vegan özelliği taşıyan ürünlerde, tek sembol kullanılmasını ve bu zorunluluğun sıkı takibe alınmasını talep ediyoruz. Bu noktada yalnızca, Avrupa Vejetaryen Birliği’nin denetiminde olan Avrupa’nın tek resmi sembolü olan ve yaygın bir coğrafyada kullanılan “V-Label” etiket kullanımı önerisi komisyona sunulmuştur.
Süreç ve gelişmeler, birliğimiz tarafından takip edilmektedir.(TVD)

vgg6 Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Ismail Ertuğ, AP’de vejetaryen ve vegan ürünlerin satışını daha sıkı denetlemeye yönelik bir yasa hazırlığı başlattı.
Ismail Ertuğ, 2011 yılında Avrupa Birliği’nin (AB) gıda maddeleri güvenliğini düzenleyen yasada eksiklikler olduğuna dikkat çekti. Ertuğ, AP’de vejetaryen ve vegan ürünlerin satışında tüketiciyi korumaya yönelik bir inisiyatife imza attı. Almanya Milletvekili Ertuğ, “Şu anki yasal durumunda Avrupa çapında vejetaryen veya vegan bir ürünün tanımına dair standart bir kural yok. Vejetaryen diye aldığınız bir elma suyu hayvani jelatin ile filtreleniyor ve bu ürünün ambalajında ‘vejetaryen üründür’ yazısı bulunabiliyor.” dedi.
Ertuğ, daha çarpıcı bir örnek olarak unun işlenmesinde domuz kılından kazanılan bir maddenin kullanılmasında mevcut yasalara göre hiç bir mahsurun bulunmadığını söyledi. “Avrupa çapında milyonlarca insan kişisel tercihi, inancı gereği veya sağlık nedeniyle vejetaryen veya vegan olarak beslenmeye dikkat ediyor.” açıklamasında bulunan Ertuğ, mevcut yasanın bu insanları aldatmaya ve istismara müsait olduğunun altını çizdi.
PARLAMENTO’DA SALT ÇOĞUNLUK GEREKIYOR
Ismail Ertuğ’un AP’de başlattığı yasa değişikliği kabul olursa Parlamento, Avrupa Komisyonu’na, bu vejetaryen ve vegan ürünlerin tanımlanması ile ilgili düzenlemeye yönelik çağrı yapacak. “Hedefimiz, bu alanda Avrupa çapında tüketicileri korumak ve üreticileri vejeteryan ve vegan beslenmeye yönelik mamuller üretmek için motive etmek.” diyen Ertuğ, inisiyatifi için vekillerden imza toplamaya başladı. Ertuğ’un başlattığı ‘Union Act’ inisiyatifinin yasalaşması için Meclis’in salt çoğunluğuna ihtiyacı var.

*Derneğimiz, Avrupa Vegan / Vejetaryen ürün etiketi V-Label’ın Türkiye’de kullanım hakkını veren ve denetleyen tek kuruluştur.

Vejetaryen ürün etiketi konusunda detaylı bilgi için: www.v-labelturkiye.com

Kaynak: Vegan ve Vejetaryenler Derneği Türkiye, www.europarl.europa.eu, son dakika

Önceki İçerikMAHKUMLARA BİTKİSEL YEMEK HAKKI
Sonraki İçerik<!–:tr–>Amerika’da Vegan bir Sporcu: Gamze <!–:–>

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.